Őszintebankos

Hogyan válassz, ha megtakarítanál…

2017. szeptember 12. - a bankos aki őszinte

A hét végén takarítási világnap lesz, de ne siessünk ennyire előre! Ez a nap nem az a megtakarítási világnap, amelyik október végére esik. Neked azonban nem kell várni bő egy hónapot, hogy pár hasznos ötlettel gazdagodhass megtakarításaidat illetően.

 De kezdjük az elején! Ha van némi pénzmagod, amivel még nem tudod, mit kezdenél, de nem szeretnéd, ha parlagon heverne; ráadásul egy nagyobb, távlati cél érdekében gyarapítod hónapról hónapra, esetleg már el is érte azt a mennyiséget, hogy elérkezettnek látod az időt rá, hogy helyetted, illetve melletted, a pénzt is munkára fogd.

 

Van azonban egy harmadik verzió is, amibe kevesen gondolnak bele, pedig lehet, hogy érdemes lenne pár percet áldozni rá és a ”Hogyan válassz bankot?” kérdés felmerülésekor ezzel is számolni. A harmadik verzió az, amikor – mondjuk – meglenne a hőn áhított célra a rávaló forintod, de miután megvennéd az új lakás, kocsid, satöbbit,  akkor bizony nem sok minden maradna a pénztárcádban vagy a számládon. Ezért lehet, hogy egy kisebb hitel felvételével még talán jobban is jársz, mert nem nullázod le magad teljesen, marad egy kis megtakarításod is. Ráadásul, ha azt ügyesen forgatod, akkor akár a hitelkamatot meghaladó hozamot is elérhetsz vele a mostani nyomott kamatkörnyezetben. Másrészt a hitelt havonta tudod a fizetésedből törleszteni, így, ha valami beütne, akkor ott a megtakarításod, amihez hozzányúlhatsz.

 

Tény, hogy könnyebb megtalálni a megfelelő megtakarítási formát, ha tudod, mi az, amire félreteszel. Mert például lakáscél esetén remek megoldás egy lakáskassza, amit kizárólag előre meghatározott, ingatlant érintő kiadásokra vehetsz igénybe, viszont ezért komoly hozamot biztosít számodra köszönhetően az évi 30%-os állami támogatásnak. De, ha a nyugdíjadat szeretnéd majd kiegészíteni, akkor is különböző speciális termékek közül válogathatsz. És itt is van állami támogatás, évente 20%. Azért ezek nem rossz mutatók az 1% alatti betéti kamatokhoz képest, ugye? No, igen, a tőzsde világa azért más… De az már a másik véglet! Ott már nincs szükség napi három kávéra, hogy a vérnyomásod olykor az egekbe szökjön!

 

Amennyiben csak úgy, általánosan, váratlan kiadásokra tartalékolsz, akkor szabadabb a pálya. De, mint az életben és különösen a pénzügyekben, itt sem árt, ha már átestél egy önismereti tréningen, hiszen a pénzed bánhatja, ha rossz döntést hozol... A jó hír, hogy a bank ebben segít.  De tényleg!

 form.jpeg

Van például egy olyan kérdőívecske, amit minden értékpapírral rendelkező ügyfélnek ki kell(ene) töltenie. Ez elsőre fölösleges időrablásnak tűnhet, de később még áldani fogod az ügyintéző nevét, aki dacolva megsemmisítő pillantásaiddal mégis végigküzdötte magát rajta, kifaggatva pénzügyi ismereteidről és kockázatvállalási képességedről. Ezt úgy hívják, hogy MiFID. Szerintem ne vedd félvállról a MiFID-adatlap kitöltését, mert ez alapján határozzák meg, hogy milyen termékeket ajánlhatnak Neked. Természetesen ettől függetlenül Te kérhetsz más terméket is, de az már kizárólag a Te felelősséged lesz. Alapvetően  a bank nem vihet bele semmi olyanba, ami a MiFID alapján meghaladja a kockázattűrő képességedet vagy pénzügyi jártasságodat.

 

Egy betéti terméknél, mint az egyik legstabilabb befektetési formánál ( ami lényegében állampapírok biztonságával ér fel), a kamatoknál nincs nagy varázslat. Viszont érdemes körbejárnod, hogy van-e kamatprémiumra, plusz kamatra esélyed. Ezeket nem egy bank a betét összegéhez, az általad igénybe vett szolgáltatások számosságához vagy esetleg aktivitásodhoz (pl. a kártyahasználat) köti. Kicsit hasonló a helyzet, mint amikor számlát keresel. Ott is beleütközhetsz hasonlókba, ha még emlékszel.

 

Már betét elhelyezésekor számlát kell nyitnod, nem elég csak a betéti kondíciókat összehasonlítanod, figyelned kell a számla díjtételeire is. Az EBKM ebben nem annyira támogat téged. A költségeket nem veszi figyelembe, csak az éves tőkésített összeget 360 vagy 365 napos bázison számolva.  Szerintem nem elpocsékolt idő, ha azért magad is matekozol egy kicsit.

 

Ha megvan a számla és a betéti termék is, ami ugye lehet forint vagy deviza, akkor még az időtávra is gondolni kell. Jelenleg minél hosszabb ideig adod kölcsön a banknak a pénzed, annál magasabb kamatot kaphatsz. Nem is beszélve arról, hogy ha több mint három évig hagyod fialni tőkédet, akkor további jutalomfalatokkal gazdagodhatsz. Ez a TBSZ, a Tartós Befektetési Számla. De itt már megint bekúsznak a képbe a betéten kívüli, akár magasabb hozammal kecsegtető megtakarítási formák. Mindenesetre a TBSZ-szel – részben vagy egészen – mentesülhetsz a kamatadó megfizetése alól.

 

Hát, igen… Ahhoz, hogy milliomos legyél, csupán két dolog kell: pénz és türelem. Hogy ez a türelem mennyi ideig tartson? A jelenlegi kamatok mellett jó, ha nem vagy egy robbanékony alkat… De ne aggódj, van élet a betéteken túl is! Erről legközelebb írok majd.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr4412821416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása