Őszintebankos

Ötből négy ember már így fizet, és Te?

2017. augusztus 02. - a bankos aki őszinte

Apró kis műanyag darab, szolidan lapul meg a pénztárcában vagy éppen a zsebünkben. Az ember nem is gondolná, hogy mennyi kérdést és lehetőséget rejt egy bankkártya.

Életünk megkönnyítése érdekebén célszerű használni, és látható, hogy egyre többen élnek is vele. A kérdés már csak annyi, hogy a piacon megtalálható típusok közül melyiket válasszuk?

 

A két legnagyobb kártyakibocsátó társaság a MasterCard és a Visa. Európában a MasterCard az elterjedtebb, így nekünk is érdemes e mellett letenni voksunkat.

 card.jpg

De bármennyire is egyszerűnek tűnik a kérdés, nem árt elgondolkodnunk a következőkön:

Milyen célra szeretném használni a kártyámat?

Többnyire üzletekben vagy inkább interneten vásárolok?

Milyen gyakran utazok külföldre, illetve mennyi időt töltök ott?

Mekkora összeget költünk egy-egy üzletben alkalmanként?

Rá tudom-e magam szorítani, hogy pénzügyeimet felelősséggel kezeljem?

 

Jó, többet már nem sorolok fel, azt hiszem ez is jóval több, mint amit általában megkérdeznek egy bankban Tőled…

 

„A cél szentesíti az eszközt” - tartja a mondás. Nem mellékes, hogy bankkártyádat pusztán arra használod-e, hogy a fizetésedhez készpénzben hozzájuss, vagy csak a havi nagybevásárlást intézed vele, esetleg napi rendszerességgel fizetsz vele, postán, üzletekben, interneten.

Aki csupán készpénzfelvételi eszközt lát benne, nem kell túlbonyolítania. A legegyszerűbb, legolcsóbb típus, az elektronikus kártya lesz az ő választása.

Viszont ha Te sűrűn élsz a kártya nyújtotta előnyökkel, akkor tovább kell finomítani a képet. Már az elejétől fogva fontos, hogy az igényeiddel párhuzamosan a költségeket is figyeld és jó ár-érték-arányra törekedj.

Internetes vásárlásoknál, foglalásoknál még előszeretettel kérik a dombornyomot, vagy más néven vésett verziót. Ezek a kártyák a legegyszerűbben úgy ismerhetők fel, hogy a rajtuk szereplő felirat kiemelkedik, kidomborodik a felületükből. Ezen túl többletszolgáltatások is kapcsolódhatnak ehhez a típushoz.

Ha sokat tartózkodsz külföldön vagy nem akarsz az utasbiztosítással bajlódni, akkor jó hír, hogy ezen kártyák ára, többnyire biztosítási szolgáltatás is tartalmaz. Bár havi, éves díjuk magasabb, mint az elektronikus társaiké, viszont egyéb költségeikben kedvezőbbek, és ahogy láttad, többet is nyújtanak, illetve szélesebb körben elfogadottak.

 paypass.jpeg

Ha legtöbbször apró-cseprő vásárlásokat eszközölsz elektronikusan, akkor jó, ha PayPass lehetőséggel is fel van vértezve leendő „plasztikod”.

Ez az újítás a (PayPass) már egy érintéses okosfunkcióval is bír. E fejlesztés kényelmesebbé teszi a használatot, mivel 5.000 forintig pusztán a terminál fölé helyezve bankkártyádat, PIN kód megadása nélkül fizethetsz. Ám véd is, mert ha ezt meghaladja a kiegyenlítendő összeg, vagy a napi limitet a tranzakciók száma, akkor már kéri a biztonsági kódot.

 

Külön érdekességet jelentenek a kártyákhoz kapcsolódó egyéb kedvezmények vagy éppen vásárlási kuponok. Ezek futhatnak kampányszerűen, de akár állandó jelleggel, erre tökéletes példa a MasterCard épp most futó akciója, melyről bankodban biztosan bővebben is tudnak majd mesélni.

 

A fenti ismérveket fejben tartva a megfelelő kártyát kiválasztva és jól használva, valódi értékké válhat tárcánkban ez a kis műanyagdarabka.

 

Ha már felelősen tudjuk használni bankkártyánkat és megbarátkoztunk a különböző elektronikus fizetési módokkal, tisztában vagyunk azok kockázataival és előnyeivel, akkor érdemes elgondolkodnunk betéti bankkártyánk mellett egy hitelkártya kipróbálásán is, amit ügyesen használva a 30-45 napig pénzintézetünk pénzét költhetjük a sajátunk helyett… De ez már egy másik történet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr7212710104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása