Őszintebankos

20-ból egy ember tudja a BUBOR-ról ezeket...

2017. július 27. - a bankos aki őszinte

 

Miért kell a BUBOR-ról egyáltalán tudni? Írásunkból kiderül, miért érdemes képben lenni. Hogy ne kelljen egy ügyvédet meg egy bankárt mindig magadnál tartani, megmondjuk, mire figyelj.

 

Réka lakást szeretne venni és ehhez hitelajánlatokat keres a bankok oldalán.

Ezt látja: BUBOR + 3,99%. Hát ez meg mi lehet? Miért nem lehet egy sima számot odaírni? Megkérdezi ismerőseit, mi az a BUBOR. Bizonytalan válaszokat kap, ha éppen nem vállvonogatást:

„Valami egzotikus gyümölcs, olyasmi lehet, mint az ananász. Milyen receptben olvastad?”

„Rajzfilmfigura egy régi meséből. Nem, az Bobojsza. Akkor valami ördög. Vagy manó.”

„Egy vadvirág.”

„Buborék?”

Ezzel nem jutott előbbre. Honnan tudom meg ebből, mennyit is kell fizetnem?

 

A különös hangzású BUBOR a hitelkamatlábaknál jöhet szembe a gyanútlan szemlélődővel. A BUdapest Inter-Bank Offer Rate kiemelt betűiből tevődik össze, jelentése budapesti bankközi forint hitelkamatláb. 1996 óta használják a magyar bankok a hitel- és betétkamatok megállapítása során.

 

Hogyan állapítják meg a BUBOR értékét?

Jelenleg a 12 legnagyobb forgalmú kereskedelmi bank mondja meg, hogy mennyi az annyi. Pontosabban a Magyar Nemzeti Bank. Most akkor mégis ki? E 12 bank adott napon meghatározza, hogy mekkora kamattal adna hitelt a másiknak. (Mert a bankok egymás közt is hiteleznek.) Az MNB összesíti a beérkezett kamatlábakat, figyelmen kívül hagyja a legmagasabbat és a legalacsonyabbat, majd a többinek veszi az átlagát. Így zajlik ez minden egyes nap, BUBOR-ról BUBOR-ra.

 

Az MNB többféle időtartamra is kiszámítja az értéket, így létezik 1-havi, 3-havi, 6-havi és 12-havi BUBOR is.

Hol tudom megnézni, mennyi most a BUBOR értéke?

Csak írd be a keresőbe hogy „mnb bubor” (link). A Magyar Nemzeti Bank honlapján egy Excel-táblában teszik közzé naponta az aktuális értékét.

 bubor.jpeg

Mire jó a BUBOR?

Segítségével egyszerűbben össze tudod hasonlítani a különböző ajánlatokat, értéke követi a jegybanki alapkamat mértékét.

A bankok hitelajánlataiban csak az olvasható, hogy a BUBOR értékénél mennyi százalékkal lenne drágább a náluk felvett kölcsön. Réka hitelénél például, ha az alapkamat értéke 0,30%, és erre jön 3,99% kamatfelár, akkor összesen 4,29% kamatot kell fizetni. Addig, amíg újra nem számolják a kamatot.

 

Miért kell figyelni a BUBOR változásait?

Ha változó kamatozású hitelt vettél fel, és a szerződésed szerint a kamat a BUBOR-hoz van kötve, a saját érdeked néha ránézni. Főleg akkor, ha értesítést kapsz a banktól kamatváltozásról. Összehasonlíthatod, mennyi kamatot emelt vagy csökkentett a bank a BUBOR tényleges alakulásához képest, így választ kaphatsz a miértekre is.

 

Mennyire mész biztosra?

Hitelfelvétel előtt alaposan meg kell fontolni a döntést, hogy ne érjen meglepetés. Eldöntheted, hogy az ugyanolyan futamidőre vonatkozó különböző lehetőségek közül mit vállalsz be. Például ha 10 évre akarsz hitelt felvenni, a kamatperiódustól függően több fajtát is találsz. A változó kamatozásúak közül is választhatsz, milyen gyakran számolják újra a kamatot. Ez esetben a kamatváltozások okozta kockázatot Te viseled, ezért ez olcsóbb, hiszen ha mértéke emelkedik, akkor a bank is meg tudja emelni a törlesztőrészleted. Ebből is látható, hogy a biztonságosabb hosszú kamatperiódusú hitel díja azért magasabb, mert ekkor a kockázatot a banknak kell kezelnie. Most nagyon alacsonyak a kamatlábak, de vajon kizárhatod-e, hogy egyszer csak jelentős mértékben megemelkednek, akár visszatérnek az évekkel ezelőtti 9%-os szintre?

Európa szerte a lakossági és vállalati hitelállományok jelentős része megújításra, átkötésre került az elmúlt években. Hogy miért? Mert felismerték a banki ügyfelek, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben érdemes lehet hosszú kamatperiódusú, a korábbinál jóval kisebb kamatozású hitelekre cserélni a meglévőt. Ez nem újabb eladósodást jelent, hanem a meglévő hitelek kedvezőbbekre cserélését. Te már elgondolkodtál ezen? Szerintem érdemes…

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr4712683887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása