Őszintebankos

Melyiket szeressem? Készpénz vagy a bankkártya?

2017. július 14. - a bankos aki őszinte

Mindkét formának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ahhoz, hogy helyes döntést hozzunk, elsősorban vásárlási szokásainkat kell áttekinteni. Anno nagyanyáink még kockás papíron vezették havi kiadásaikat és azt, hogy mit és hol érdemes venniük. Ha nem szívesen veszünk igénybe különböző számítástechnikai eszközöket, akkor nekünk is célszerű elkezdeni a saját listánkat. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi pénzt takaríthat meg ezzel. Ám aki szívesen kipróbálja a modern technika adta lehetőségeket, számtalan program és telefonos alkalmazás közül választhat ezen a téren.

 Ha már tisztában vagyunk pénzköltési szokásainkkal, hogy mikor hol és mennyit költünk, akkor magunk is könnyedén döntést hozhatunk arról, hogy mikor használjuk bankkártyánkat és mely esetekben a készpénzt.

bevasarlo_lista.jpg

 Némi kapaszkodóként megemlítünk néhány lényeges kiadási tételt:

  • rezsiköltségek (víz-, villany-, gázdíj, közösköltség, különböző előfizetések, telefonszámlák, stb.)
  • alapvető szükségleti cikkek (élelmiszerek, háztartási vegyi áru, stb.)
  • tartós fogyasztási cikkek (tartós élelmiszerek, műszaki eszközök, ruházat, stb.)
  • egyéb kiadások (gépjármű, oktatás, ünnepek, stb.)
  • váratlan kiadások

 Egy átlagos magyar háztartás jövedelmének megközelítőleg 30%-át költi rezsire, így itt nem mindegy, hogy milyen fizetési módot választunk. Sokan még mindig ragaszkodnak a sárga csekkhez, mivel kézzel fogható, biztonságot jelent számukra. Ám az egyik, ha nem a legdrágább fizetési mód, mivel a csekk előállítását és annak kezeléséhez kapcsolódó egyéb költségeket, egyszeri díjként minden szolgáltató a fogyasztóra terheli. Ha szeretnénk ezeket a költségeket megspórolni, akkor a készpénzzel szemben érdemes a kártyás fizetést, vagy csoportos beszedési megbízást választani, elektronikus számlát kérve. Amellett, hogy több pénz marad a zsebünkben, még a nap mint nap tapasztalható klímaváltozás ellen is tehetünk, hiszen kevesebb papírt használnak így fel.

 A másik jelentős kiadási tételt az alapvető szükségleti cikkek jelentik/teszik ki. Itt már nem annyira egyértelmű a kép, mint a rezsiköltségeknél. Sokunknak megvan a kedvenc péksége, zöldségese. E vállalkozások zömében kis, családi cégek, amik nem feltétlenül rendelkeznek bankkártyaterminállal. Ez esetben nem tudunk mást tenni, mint készpénzt használni. Szerencsére egyre több kisboltban bukkannak fel a bankkártya leolvasók, így a készpénz itt is visszaszorulóban van.

kp_vs_kartya.jpg

 Manapság a bankkártya népszerűsége napról napra nő, de néhány évvel ezelőtt ezeken a területeken még bőven a készpénz oldalára billent volna a mérleg nyelve. A tartós fogyasztási cikkek és egyéb kiadások terén szinte kivétel nélkül már a kártyás fizetés az elterjed. Egy-egy nagyobb értékű műszaki cikk beszerzésekor ütközhetünk csak akadályba, amikor a kiszemelt eszköz értéke meghaladja kártyánk napi vásárlási limitjét.

 A biztonságot áttekintve mind a készpénz, mind a bankkártya oldalán felhozhatók érvek és ellenérvek. Erről egy másik cikkünkben árulunk el sokszor hihetetlennek tűnő történeteket, mindannyiunk okulására.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr2612652337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása