Őszintebankos

Van élet a CSOK után?

2017. október 03. - a bankos aki őszinte

Ha ingatlanvásárlás, akkor elkezd villogni agyunkban ez a három betűs mozaikszó. A Tiédben is igaz?

Persze utána jönnek a már unalomig ismételt frázisok, három gyerek, újépítés, stb.…

 Jó, jó, tudom én, hogy használt lakásra is igénybe lehet venni, no, de hol van az a mágikus 10+10 milliótól, amit a három vagy több gyermeket nevelők (vagy a jövőben esetleg ennyi csemetét bevállalók) elnyerhetnek, ha minden úgy van, ahogy a nagy könyvben – azaz az ide vágó jogszabályokban – le van írva.

 És akkor mi marad a többieknek? Érjék be „soványka” néhány millióval? És akinek már 25 év feletti a gyermeke?! Valljuk be, bár a 10+10 millió komoly segítség, de egyre ritkább, hogy ennyi elég lenne egy új lakásra, nem hogy egy családi házra… Lehetne még folytatni a sort, ugye?

 

Azért nem kell az orrodat lógatni emiatt, mert van élet a CSOK után is!

 Néhány hónapja kúszott be a hírek közé egy új fogalom, a minősített fogyasztóbarát lakáshitel. Napjainkra már nem múlik el úgy hét, hogy legalább egyszer ne hallanánk felőle. Mégis mi ez? Jó-e ez Neked?

 

Első hallásra nem is tűnnek fel azok a különbségek, amik miatt érdemes lehet rákérdezni bankodnál, ha éppen ingatlancélú hitel felvételén gondolkodsz. Az igazság az, hogy egyébként a pénzintézeteknek, ahol már megtalálhatóak ezek a termékek, kötelező ezt a hitelfajtát is ajánlani. A kamatok terén valójában nem igazán találsz most lényegi különbséget, ami a jegybanki alapkamat rekordmélyen lévő értékének köszönhető. Miért? Mert hiteled kamata általában úgy épül fel, hogy van adott referenciakamat, amire jön a kamatfelár. E kettő összege adja ki azt, amit majd fizetned kell. Napjainkban a piaci és a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek referenciakamata majdhogynem azonos. A fogyasztóbarát lakáshitelek kamatmarzsa azonban maximalizálva van (3,50%). De valószínű, hogy a bankok nagyon nem fognak ennél kevesebbet felszámítani. Ez viszont a piaci marzsokat tekintve átlagosnak mondható.

 

Akkor mégis miért koptatom a billentyűzetet? Mert akad itt más érdekesség is, ami cseppet sem elhanyagolható. Egyrészt minden bank, melynek terméke elnyerte a minősítést, ugyanazt a terméket kínálja, tehát az ajánlatok könnyen összehasonlíthatók. Szegény, jó öreg THM csak pislog nagyokat.

 person-woman-eyes-face.jpg

Másrészt elég világosan le vannak fektetve a szabályok: Ki milyen feltételekkel veheti igénybe? Milyen költségek számolhatók fel? Mi az, amit a banknak kell állnia? Ráadásul a hitelbírálati és folyósítási folyamat is világosan, egyszerűen, határidőkkel kiegészítve lefektetésre került.

 

Valld be, nem igen kaptál még olyan levelet pénzintézetedtől, hogy ennél és ennél a tételnél kevesebb díjat is fizethetsz. Azonban, ha minősített hiteled van, bizony számíthatsz rá. Minden évben, fordulónapon a banknak kötelező tájékoztatni téged a szokásos „ennyi és ennyi áll még fenn a tartozásodból” mellett arról is, hogy van-e esetleg pozitív változás – mondjuk – az előtörlesztés vagy végtörlesztés díjait tekintve. Azért itt százezreket foghatsz, ha éppen úgy van. További előny lehet, hogy a lakástakarékból történő betörlesztés kötelező érvénnyel díjmentes lesz!

 

De hát még meg sem kaptad a hitelt, ugye?!

 

Mégis mi az, amivel számolhatsz? A futamidő maximum 30 év lehet. Ráadásul az sem feltétlenül probléma, ha elmúltál már 70 éves. Viszont ebben az esetben kell valaki, aki melléd áll az ügyletben adóstársként, különben itt véget is ér a történeted. A kamatot itt is lehet fixálni a szokásos 3, 5 vagy 10 év mellett egészen a futamidő végéig. És itt nincs az, mint a piaci hiteleknél, hogy a kamatlábad túlnyúlik a referencia kamat + 3,5%-on! A maximumot akkor is be kell tartani, ha Te éppenséggel 30 évig szeretnéd rögzíteni ezt. Ez azért nem rossz.

 

Ha minden papírt összeszedtél az igényléshez és megkaptad a bank ajánlatát, akkor a bank – néhány kivételtől eltekintve – attól már nem térhet el, , de ugyebár azok meg erősítik a szabályt…

 

Természetesen a hitelkérelem sorsa függ az érintett, illetve a fedezetként felajánlott ingatlanoktól is, de a jó hír, hogy amint megvan az értékbecslés, onnantól már vághatod a centiket. Legkésőbb 15 nap múlva a banknak mondania kell egy igent vagy egy nemet!

 

És még egy plusz: A minősített fogyasztóbarát lakáshitellel megfejelhető a CSOK is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr3712922271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása