Őszintebankos

Hogyan válassz bankot? Ha csak számla kell…

2017. augusztus 25. - a bankos aki őszinte

Jön a fizu, bemész a bankba, pénz fel és már el is felejtenéd az egészet… Akár ez is lehetne röviden a történet, de, ugye, Te sem hiszel már a mesékben?!

 

Mert hogyan is néz ki ez a valóságban?

 

A munkahelyed elutalja a fizetésedet adott hónap 10-ig. Aztán Te bejársz már elsejétől érdeklődni, hogy megjött-e már a pénz, mert a főnök azt mondta, hogy ő már elküldte. Minden egyes alkalommal szépen megkapod a sorszámodat, kivárod, amíg szólítanak, és közben a vérnyomásod lassan átlépi a tankönyvileg megállapított normális szintet. Majd pedig, amikor újból közlik Veled, hogy még mindig nincs a számládon a vágyott összeg, akkor masszívan el is rugaszkodik és csak pumpálja a vért a fejedbe, hogy a végén alig látsz a dühtől. Időt, energiát pazaroltál ismét.

Aztán azon a napon, amikor végre siker koronázza törekvésedet, és végre ott lapul zsebedben havi járandóságod, akkor jöhet az újabb kör. Irány a posta, megint sorbanállás, értorna, időpocsékolás. Végül sikerül feladni a csekkjeidet is, és ha szerencséd van, addig nem szedtél be egy parkolási bírságot sem.

No, de ennyi szenvedés után most már igazán jöhet a jól megérdemelt jutalom. Boltba be, tele a kosár, irány a kassza. Majd a pénztáros közli, hogy csak apróban tud visszaadni, ha nem baj. Ugyan már, a pénz az pénz! Persze csak a kijárat felé araszolva döbbensz rá utólag, hogy mégse volt jó ötlet a visszajáró 1.500 forintot ötvenesekben a zsebedbe gyömöszölni.

Ekkor csörögni kezd az óra, és felébredsz ebből a rémálmodból… Még ziháló mellkassal, de megnyugodva törölgeted le az izzadságcseppeket homlokodról, még jó, hogy olvasod az őszintebankos blogját...

 olvass.jpeg

Mert bizony, amikor bankszámlanyitásra adjuk a fejünket, jól át kell gondolni, hogy mire akarjuk majd használni azt. És ne ragadjunk le a jelenben, próbáljunk kicsit előbbre látni, tervezni, mert ami ma jó döntésnek bizonyul, az később még anyagi áldozatokkal járhat! Szóval, csak azután tudsz mérlegelni és dönteni, hogy eldöntötted, milyen célokra használod a számládat.

 

Az első, amit nézz meg egy számlánál, hogy mennyi a havi díja. Van-e bármilyen kedvezménylehetőség, és ha igen, akkor azt mihez köti az adott pénzintézet? Már itt el lehet veszni a részletekben, mert míg korábban mondjuk a jövedelem számlára érkeztetése elegendő volt akár a teljes számlavezetési díj elengedéséhez, ez ma már kevés lehet. A bank jövedelmi sávokhoz is kötheti a kedvezmények mértékét. Minél több érkezik a számládra, annál kevesebb havi díjat fizetsz. Vagy éppenséggel az aktivitásodat figyelik. Magyarán, minél többször mozog a számlán lévő pénzed (felveszel, vásárolsz, befizetsz, elutalsz, ráutalsz, stb.), annál kedvezőbb lesz a fix havi díjad. Máskor pedig az igénybe vett banki termékek számától teszik függővé, hogy mennyit számítanak fel neked havonta a számlavezetésért.

Egyébként, ha hallgattál rám, és előzetesen némi önismeretet tartottál pénzügyi szokásaidról, akkor már itt egy csomó felesleges kört és pénzt megspórolsz, mivel konkrétan tudni fogod, hogy melyik kedvezményrendszer az, ami neked fekszik.

 

Persze van olyan verzió is, amikor nem a számlavezetés havi díja csökken, hanem az igénybe vett szolgáltatások díjszabása módosul, vagy éppen adott szolgáltatás részben vagy teljesen díjmentessé válik. Hogyan lehet részben díjmentes? Mondjuk úgy, hogy például az első három utalás ingyenes, de a többiért már fizetni kell.

 kedvezmeny.jpg

Ha megvannak ezek a kedvezmények, valamint a havi számlavezetés költsége, akkor jöhetnek a számla használata során felmerülő kiadások. Utalások, készpénzfelvét, csoportos beszedési és állandó átutalási megbízás költsége. Sőt van, ahol a kártyás fizetésért is felszámolnak némi díjat. Ja, ha már kártya. A kártyánál beleszaladhatsz néhány turpisságba. Mert lehet egy egyszeri előállítási költség, amit megfizetsz, ahányszor új kártyát kapsz (a megújítás is annak számít, és ha letiltáskor újat kapsz, az is). Majd jön az éves kártyadíj, ezt évente fizeted, a kettő nem összekeverendő. Aztán a kényelmi, biztonsági funkciók ára, mint például az SMS-szolgáltatás, internet bank, stb..

Az utalásoknál az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyit fogsz bankon belüli más számlákra vagy idegen banki számlákra utalni. Több számlád lesz-e, esetleg lesz külön a befektetéseidnek, megtakarításaidnak is. Ez utóbbi kettő között többnyire ingyen mozgathatod a pénzedet. Nem kell nagy fantázia ahhoz sem, hogy rájöjj, ha a saját bankodon belüli más számlára utalsz, az olcsóbb lesz, mintha idegen bankba vándorol a pénz. Az pedig evidens, hogy ha otthon a számítógépedről vagy telefonodról te pötyögöd be a tranzakciót a banki ügyintéző helyett, kevesebbet fognak felszámolni érte, mintha ugyanezt a bank tenné meg. Tehát az elektronikus utalásokat célszerű előnyben részesítened, sőt! Egyre több közüzemnél van már lehetőség online kártyás fizetésre is. Ahogy említettem, ez a bankok 99%-nál ingyenes. Hát, akkor élj vele!

Egyébként ez utóbbival a csoportos beszedések és állandó utalások egy részét is kiválthatod, nem is beszélve a csekkbefizetésekkel együtt járó sorban állásról, feltéve, ha bízol annyira magadban, hogy nem fogod elfelejteni rendezni a számláidat. Mivel az első kettővel szemben ez utóbbi nem automatikus, ugyebár, itt neked kell a fizetési határidőket észben tartani, nem pedig a szolgáltató kapja le a számládról a pénzt.

 

A legszebb ezekben, hogy van, ahol százalékos értékben adják meg a szolgáltatások árát, van ahol fix összegben. A legjellemzőbb pedig az, hogy a kettő kombinációjaként. Úgyhogy osztásra, szorzásra, összeadásra fel!

 

Végezetül, az sem mellékes, hogy ezek a díjak maximalizálva vannak-e? Mert lehet, hogy százalékosan egy utalás költsége adott banknál magasabb, viszont ha az átlagos utalási összegeket megnézzük, akkor előfordulhat, hogy a maximalizált díjak fognak dönteni. Pláne, ha nagyobb pénzmennyiségről van szó. Ha pedig nincs felső korlát, akkor nagyon fájdalmas véget érhet egy-egy jelentősebb pénzügyi tranzakciód és akár több tízezres kiadással járhat.

Szóval, ha esetleg éppen lakásvásárlás előtt állsz, szerintem ezt a sort nagyon alaposan nézd majd meg a banki hirdetményben!

 

A fentiek tükrében megvan, hogy mennyi az annyi? Nagyon jó! Közben rájöttél, hogy iskolakezdés is lesz, és kellene némi anyagi segítség? Akkor számoljunk tovább, mert lehet, hogy az a bank, amelyik most befutó lett, elveszíti a pole-pozíciót az érted folyó versenyben. Most szusszanj egyet, még tart a nyár! Innen folytatjuk…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr7612768738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2017.08.27. 15:56:07

Olyan jó ilyeneket olvasni, még jobban látni a szakadékot Kelet- és Nyugat- Európa között...
Mennyi macera van ezzel Magyarországon!!! Szorozni, osztani??

Bár én csak az angol példát tudom:
- A bankszámla vezetés ingyenes, szinte minden bankban (viszont nem mindenhol nyitnak számlát mindenkinek)
- Utalás? Ingyenes. Csoportos beszedés - ingyenes
- Készpénzfelvét - tetszőleges automatából, ami más banké is lehet, akárhányszor - ingyenes. Csupán néhány, nagyon ritka automata számít fel díjat.

Hát igen, van még hova fejlődni.
Bár állítólag németországban nem ilyen rózsás a helyzet, ott fizetősek a bankszámlák.
süti beállítások módosítása