Őszintebankos

Megvan a THM, jöhet a hitel? I. rész

2017. július 20. - a bankos aki őszinte

Ha már eldöntöttük, hogy a fizetendő kamat és költségek figyelembevételével melyik hiteltípus, és pénzintézet mellett döntünk, akkor már csak türelemmel várnunk kell, míg lezongorázzák a hitelügyintézés szokásos köreit és már csöngetnek is a pénzzel. Akár így is lehetne… egy alternatív univerzumban. Valójában ha megvan a mi választásunk, akkor jön a mi megmérettetésünk.

Mert az egy dolog, hogy kell nekünk a hitel, de kapunk-e egyáltalán? A szerencsés az, amikor már az első beszélgetés alatt a banki ügyintéző van olyan korrekt, hogy néhány kulcskérdéssel kideríti, érdemes-e az időnket áldozni a témára vagy sem. De ha meg akarunk spórolni magunknak felesleges köröket, akkor nagy őszintén, és nagyon mélyen magunkba kell néznünk, s feltennünk néhány feszes kérdést, de hidd el megéri.

meditacio_hitel_1.jpg

Ha korábban volt már hiteled, és nem jeleskedtél annak pontos, és maradéktalan visszafizetésében annak nyoma van, a bankok ezt az információt megosztják egymással, így kár is titkolnod. Azon már eltöprenghetsz, hogy Te adnál-e kölcsön olyan ismerősödnek, akiről tudod, hogy nem erőssége a visszafizetés. A válasz hasonló lesz a bankban is, mint ami most benned megfogalmazódott. Tovább haladva az „önismereti kurzusban” szintén filozófikus kérdés, hogy ha havi jövedelmed mondjuk „x” és a hitelkalkulátor egy X-hez közeli értéket dob ki, azaz fizetésed jelentős részét majd a banknak fogod utalni törlesztés címén, miből fogod kifizetni a rezsid, és marad e betevőre való, vagy átállsz spontán fényevésre? Elhitetheted magaddal, hogy meg fogsz tudni élni havi tízezer forintból, de a bankkal valószínűleg nem. Ha már a fizetésnél tartunk. Itt érdemes egy kicsit mélyebbre ásnod, mert nem mindegy, hogy honnan jön az a pénz. No persze vannak üdítő kivételek, amikor kifejezetten örülnek, ha külföldön dolgozol, de tényleg! Ha bérként kapod, akkor elég, ha munkáltatód stabil lábakon álló cég, és lehetőleg magyarországi. Ha saját vállalkozásból származik, az esetben készülj fel, hogy cégedet is alaposan szemügyre veszik. A bér egyébként más szempontból is érdekes. Nem mindegy, hogy határozott-, vagy határozatlan időre szól a munkaviszonyod, köztünk szólva nyugodtabban vághatsz neki a hiteligénylésnek, ha határozatlan.

Az utolsó lényegi kérdésre következő bejegyzésünkben kanyarodunk rá, jobb ha fújunk egyet előtte.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr2712671459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása