Őszintebankos

Te mit vinnél a nyaralásra?

2017. augusztus 18. - a bankos aki őszinte

Lassan utolsókat rúgja a nyár, de sokan vagyunk még, akik jól megérdemelt pihenésük előtt állnak. Fürdőruha, napszemüveg, pipereszerek… Megvannak? Rendben, most irány a pénzváltó vagy a bank?!

Látszólag egyszerű kérdés, még sincs olyan év, hogy el ne bizonytalanodjak, mikor szóba kerül…

Mert, hát, a kérdés kérdést szül:

Akkor most mit vegyek jó magyar forintomért? Eurót vagy a helyi valutát?

Itthon váltsak vagy külföldön?

Mennyi készpénzt vigyek magammal?

 kp_kartya.jpeg

Ismerős dilemma, ugye?

 

Ha már úgyis van bankkártyám, amiért vagy fizetek éves díjat vagy nem, attól függően mennyire vagyok jó a banknál, vagy éppenséggel milyen számlacsomagot választok.. Szóval, ha már bankkártya lapul a tárcámban, utána néztem, mi lenne, ha külföldön is bevetném ezt a kis műanyagdarabkát.

Sok-sok évvel ezelőtt még irtóztam volna a gondolattól is, mivel elég borsos járulékos költségei voltak egy külföldi pénzfelvételnek vagy vásárlásnak.

 

Manapság viszont már más a helyzet. Hogy miért?

Több okból is. Egyrészt, ami számomra a legnyomósabb, devizaárfolyamon számolják át a külföldi fizetőeszközben megvalósult költésemet. Hogy ez mekkora különbség? Érdemes ellátogatnod egy-egy bank honlapjára és megnézned a valuta eladási árfolyamokat, majd pedig a deviza középhez tartozókat! Több tízezres vagy százezres költségnél már nem babra megy a játék!

 

És akkor még nem is említettem, hogy a hitelkártya ugyanígy játszik. Tehát míg nyaralsz, addig sem kell lemondanod eme banki termék előnyeiről, de ez egy másik sztori.

 

Nem egy kártyához jár már utasbiztosítás is, vagy pár száz forintért vásárolható. Fogadjunk, jártál már úgy, hogy az utolsó nap jutott eszedbe gyorsan valami biztosítást kötni, vagy rosszabb esetben már csak külföldön esett le a tantusz!

 

Amit én kerülni szoktam, az a kártyás készpénzfelvét külföldön. Ennek azért még most is komoly költségvonzata lehet! Szóval ha kártya, akkor inkább vásárlás! Olyannyira, hogy néha azon kapom magam, direkt keresem azokat a helyeket, ahol a készpénz mellett elektronikus fizetési lehetőség is van. Ott aztán indulhat a bugi…

 bolt.jpeg

Amint látod, magam sem mondok le a készpénzről, bár biztonságát tekintve nyomába sem ér a kártyának, hiszen azt bármikor letilthatom, ha veszélyt szimatolok. Viszont tény, hogy számos esetben szükség van rá.

Ha euróra van szükségünk, akkor pénzváltáskor nagy biztonsággal fordulhatunk a bankokhoz vagy nagyobb, nevesebb pénzváltóhálózatokhoz. Tőlük szinte nulla eséllyel kapsz hamis bankót, és ha nem is a legjobb, de korrekt áron jutsz hozzá az áhított valutához. Más a helyzet, ha euróövezeten kívüli országról vagy éppen valami egzotikus pénzről van szó.

Amíg Európán belül maradunk, addig nagy kihívást nem jelent egy-egy váltás, főként a nyári szezonban a kedvelt európai turisztikai célpontok eszközeiből sokszor naprakészek a fiókok, azonban itt is előfordulhat, hogy egy-egy nappal korábban be kell jelentenünk valutaigényünket. Ha Európát szeretnénk magunk mögött hagyni, akkor száz százalék, hogy előre kell egyeztetnünk a pénzváltóval vagy a bankkal.

 

A kalandvágyók persze kísérletezhetnek és bízhatnak szerencséjükben, hogy külföldön jobb árfolyamon tudják beváltani pénzüket. Bevallom, én is elcsábulok olykor-olykor, de folyamatosan szembesülök a modern kor vívmányainak előnyeivel.

 

Minden esetben érdemes "alkudni", azaz érdeklődni az egyedi árfolyam feltételeiről, mekkora összegtől milyen kedvezmény jár, hiszen ezek általában sávosan emelkednek.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr2212751970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása