Őszintebankos

Kés, villa, olló, bankkártya gyerek kezébe nem való?  

2017. augusztus 03. - a bankos aki őszinte

 

Az első három semmiképp, a bankkártya esetében már nem feltétlenül lennénk biztosak ebben. Nem egy európai országban már az óvodában játékos keretek között ismerkednek a gyerekek a pénzhasználattal. A pénzügyi szolgáltatók évtizedek óta kínálnak a legfiatalabbak számára is különböző számlákat és termékeket, azonban csak néhány éve jelentek meg a pénzügyi kultúrát fejlesztő programok. Emellett a családok körében egyre népszerűbbek a fiatalok életkezdését megkönnyítő előtakarékoskodási formák, mint amilyen Magyarországon a Baba számla, vagy akár a Tartós Befektetési Számlák (röviden: TBSZ) is. Az ilyen és ehhez hasonló termékek remek kezdetet jelentenek ahhoz, hogy a gyerekek bizonyos kort követően belekóstoljanak a pénzügyek világába és felnőtt korukra valamilyen rutint szerezzenek ezen a területen. Mint minden első lépésnél, itt is jó, ha van szülői felügyelet, vagy esetleg egy szakember bevonásra kerül.

 

A kisiskolás korban névnapra, születésnapra kapott zsebpénzek általában nem hevernek sokáig parlagon, hamar egy-egy sütemény, fagylalt vagy játék formájában öltenek testet. Ám ahogy a gyerekek felcseperednek, egyre nagyobb igények merülnek fel. A rátermettebbek nyári munkát vállalnak és nagyobb távlati célokat tűznek ki maguk elé. Ha csak az első fizetés utalása előtt nyitunk számlát és kezdünk barátkozni a banki termékekkel, akkor kicsit ahhoz a sofőrhöz hasonlítunk, aki rutinvizsga nélkül áll be az éles forgalomba.

 kes_villa.jpeg

Jól látszik, hogy már az általános iskolai tanulmányok során eljön az az idő, amikor már mindenképp érdemes gyermekünknek valamilyen szinten barátságba kerülnie a legalapvetőbb pénzkezelési ismeretekkel. Tehát jobb minél előbb elkezdeni a tanulást, megismerni a pénzügyi szolgáltatásokat. Így ráadásul számukra is átláthatóbbá és biztonságosabbá válnak a család pénzmozgásai. Gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb például a kollégiumi díjat elektronikusan befizetni, illetve milyen egyszerű egy utalással áthidalni a földrajzi távolságot, ha más városban vagy országban folytatja tanulmányait gyermekünk! A folyószámla és a bankkártya kombinációja azért is szerencsés, mert a csemeték költésére így a szülőnek is van rálátása, és ezáltal határt is szabhatnak neki.

 

Sok diák nehezen áll ellent a készpénz ama kísértésének, hogy azt hamar valamilyen közvetlen örömet nyújtó dologra költse. Ellenben a bankkártya mögött lévő pénzmag e szempontból is nagyobb biztonságban van. Arra azonban fel kell készíteni csemeténket, hogy - mivel költésnél nem látszik kézzel foghatóan a kiadott pénz mennyisége - nehogy hamis illúziókba ringassa magát. A bankkártyás fizetésnél bizony ugyanúgy fogy az a pénz, mint készpénzes vásárlásnál, csak éppen ott és akkor nem látszik. A biztonsági funkciók mellett erre is jó megoldást jelenthet az SMS-értesítés beállítása.

 

Ifjúsági számlák, kártyák általában szülői hozzájárulással nyithatók. Ott kell állnunk gyermekünk mellett, mikor megnyitja élete első számláját, de akkor is fognunk kell a kezét, mikor elkezdni ezt a számlát használni. Szülőként egyengenti kell első lépéseit a pénzügyek terén is és felhívni figyelmét a leselkedő veszélyekre, valamint a különböző előnyökre. Nem árt, ha ebben egy pénzügyi szakember is támogat minket. Ezért sem utolsó szempont bankválasztásnál a kiszolgálás minősége, a tanácsadó személye, mely legalább ugyanolyan fontos, mint az igényeinknek megfelelő számla és bankkártya kiválasztása.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr2812710124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása