Őszintebankos

Nincs nap THM nélkül?

2017. július 18. - a bankos aki őszinte

Miért keserítik életünket különböző mozaikszavakkal, és miért olyan nehéz egyértelműen fogalmazni a pénzügyi területen? Bár a csapból is a THM folyik, mégis a három betű mögötti jelentés valami olyasmi, mint egy bűvésztrükk. Nagyjából tudjuk, hogy működik, de a nagy titok rejtve marad. Na akkor most mi is nekifutunk, hogy fellebbentsük a fátylat.

A THM hiteleknél jöhet szembe velünk egy-egy tájékoztatóban, szerződésben. A jobbik eset, mikor egy termékleírásban bukkanunk rá először, és nem éppen az aláírni szándékozott szerződésben. Akkor, ott már valami baj van, nem megfelelő pénzintézetet választottunk.

A kezdetekben kamatról szól a beszélgetés, mikor hitelfelvétel mellett döntünk. Aztán képbe kerülünk az egyszeri költségeket illetően, majd jönnek a különböző jutalékok, díjak. És akkor lassan bekúszik a képbe, hogy bizony számlát is kell majd nyitni, stb. Könnyen belátható, hogy ezek a költségek a hitel nélkül nem terhelnének minket, ezért mindenképpen figyelembe kell venni mértéküket a hitel kamata mellett.

oszinte_bankos_4.jpg

Elő a kockás papírt, és sorról sorra számolgassak? THM ide, THM oda ez a legjobb megoldás. Szerencsére van olyan bank, ahol ezt megteszik helyetted, ha nem, akkor nagyon nem is akarják azt, hogy ügyfelük legyél. Végtére is ők a szolgáltatók, hahó! A THM egy jó kiindulási alap, ahhoz hogy tudd, merre indulj. A becsületes nevén Teljes Hiteldíj Mutató, pontosan azokat a kiadásokat igyekszik összeszedni, és mértéküket megmutatni százalékos formában amikről az előbb említést tettünk.

Konkrétan, tartalmaznia kell a kamat és az esetleges kezelési költségen túl az értékbecslés (építésnél a helyszíni szemle) díját, számlavezetés költségeit (amennyiben a bank előírja a számlavezetést), hitelközvetítőnek – ha van ilyen – fizetett díjat, jelzálogjog bejegyzés földhivatali díját, életbiztosítás díját, stb. ha ezek a díjak felmerülnek. Ezeket a költségeket éves időtartamra vetítve adja meg.

Fontos viszont, hogy ezen kívül akadnak olyan lényeges kérdések, amik a THM mellett egyik, vagy másik hitelintézet javára billentik a mérleg nyelvét, ilyen lehet például a kamatperiódus, azaz mennyi ideig fix hitelem törlesztőrészlete, mennyire tudok ez által előre kalkulálni. Ugye, hogy ez sem elhanyagolható szempont?

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr2012671419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása