Őszintebankos

Hullámvasút a bevásárlóközpontban?  

2018. február 22. - a bankos aki őszinte

 

A cím az előző bejegyzéshez kapcsolódik, melyben a befektetési alapok egyszerűbb képviselőivel igyekeztem megismertetni gyermekedet, illetve ehhez adtam Neked segítséget. Eddig minden jól alakult, és a képzeletbeli hullámvasúton, éppen felfelé haladtál.

 Szóval ott tartottunk éppen, hogy alapkezelőként jól sáfárkodtál a Rád bízott pénzekkel és az ingatlan-portfólióddal, melynek eredményeként nőtt az alapkezelőd vagyona, és ezen keresztül a befektetési jegyek árfolyama is emelkedett.

 Hogy a befektetési jegyek tulajdonosainak zsebe is hízott-e, az attól is függ, hogy realizálták-e a nyereségüket, eladták-e befektetési jegyüket. Miért mondom ezt?

 reszveny.jpeg

Mindjárt világos lesz.

 

Tehát mindenki boldog, az alap vagyona napról napra növekszik. Ám előfordulhat, hogy a portfoliódban szereplő egyik bevásárlóközpontodban egyre kevesebb a bérlő, és sajnos a többi sem növekszik. Az említett üzletház esetében visszaesőben vannak a bevételek, és a többi is csak stagnál. A befolyó pénzösszegek ezáltal csökkenek, miközben a költségek csupán alig érezhetően esnek vissza. Itt szemléltetésként megint csak a korábban használt papírcetlik jönnek jól. Hogy pénzhez jusson a romló bérleti statisztikákkal bíró bevásárlóközpont felújításához, korszerűsítéséhez, az alap elad egy másik ingatlant. De sajnos az adás-vétel a becsült, illetve a könyvekben nyilvántartott érték alatti áron valósul meg. Az alap ezáltal veszteséget szenved el, hiszen eddig azt hitte, hogy nagyobb vagyona van, ám a valóság más lett. Most már a csökkenést nem kompenzálja semmi, az ténylegesen is megjelenik. A közös kalapban így kevesebb lett a pénz, mint előtte volt.

 Mit jelent ez gyermekednek? Az egy befektetési jegyre eső vagyon is csökken, tehát árfolyama alacsonyabb lesz, mint korábban volt. Vesztesége keletkezik! Ez azonban az alapoknál – a betétekkel szemben – már nem számít rendkívüli eseménynek, hanem a normális működés része lehet.

Ebből is kell, hogy lásd, itt bizony előfordulhat, hogy rossz lóra teszel, és csökken befektetésed értéke, ekkor a Befektető Védelmi Alap (BEVA), nem áll mögötted, hiszen a normális működés része, hogy néha lefelé is haladsz azon a bizonyos hullámvasúton. A jó hír, hogy a hullámok kisimíthatóak egy-egy tőke- vagy hozamvédett konstrukcióval. Ha a cégről derülne ki valami turpisság, akkor sem kell aggódnod, porondmesterként mögötted áll a BEVA.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr5013681946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása