Őszintebankos

Milyen jegyet hoztál? Befektetésit…  

2018. február 20. - a bankos aki őszinte

 

Itt a szemeszter vége, záporoztak a félév végi témazárók, így napi szinten szegezhetted a kérdést csemetédnek: Milyen jegyet hoztál ma haza?

 Hát, mi is elértünk a jegyekhez. De ne ijedj meg! Sem Téged, sem gyermekedet nem állítom próbatétel elé, nem lesz számonkérés.

 

Akkor mégis milyen jegyekről lesz szó?

 

Miután az állampapírokról éppen saját gyermekem példáján keresztül kaphattatok képet, és oszthattad meg utódoddal az új információkat, most a következő körre kanyarodunk rá.

 A befektetési jegyek nagy családját elsőként ne úgy mutasd be az ifjúságnak mint pénzügyi vagy ingatlanalapok sokaságát! Sokkal izgalmasabb világ tárul fel előtte, ha először a mögöttes dolgokról mesélsz neki.

 Mennyivel menőbben hangzik már egy pénzügyi alapnál, hogy ugyanazzal a pénzzel, ami eddig a bankszámláján kamatozott az adott banknál, most egyszerre több bankot, céget vagy éppen országot hitelezhet. Sőt, az is rettentően hizlalja az ember máját, ha bevásárlóközpontok, bankfiókok vagy lakóparkok épülettömbjeire tekintve mint résztulajdonosuk „beszélhet” róluk. A bátrabbak pedig egész iparágakban, világcégekben érezhetik magukat kerítésen belül. Míg a haverok a kólát veszik le a polcról és isszák minél menőbb módon, a Te gyereked sejtelmes mosollyal nyugtázhatja, hogy éppen neki hajtanak hasznot osztálytársai. Jó, jó, van némi túlzás ezekben a sorokban, de a lényegét tekintve abszolút a valóságot tükrözik.

 diak.jpeg

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy legalább a befektetők racionálisan döntenek, de ők is csak emberek, és érzelmeik bizony befolyásolják őket is. Hát, miért ne ragadnád meg ezt a területet Te is az érzelmek oldaláról!? Itt már szép színes grafikonok, meg sikersztorik is felbukkannak a neten. Ezek mind beindítják a képzeletet, és észre sem veszed, de gyermeked már a megálmodott millióknál tart, noha az imént még csak a néhány tízezer forintos megtakarítás legjobb helyéről ment az értekezés.

 Vajon mennyire fontos, hogy definíciószerűen tudja az ifjú a befektetési jegyek meghatározását? Inkább azzal legyen tisztában, hogy miként működnek, és minek köszönhetően tudnak akár nagyobb hasznot hajtani vagy kockázataik révén fájdalmas veszteséget okozni!

 

Le is játszhatjuk az egészet. Elég, ha néhány cetlire felírod a különböző bankok legjobb betéti ajánlatait. Ezekből, ha csak egyet kellene választani gyermekednek, logikus, hogy a legmagasabbhoz nyúlna. Ezután vagy az érintett pénzintézet honlapján együtt megnézitek az egyéb feltételeket, futamidőket és járulékos költségeket, vagy a korábban voltál olyan szorgalmas, hogy ezeket már kigyűjtötted, és felírtad a lapok hátuljára. Ez utóbbi esetben a választott lapot megfordítva ki lehet számolni, hogy a csábító százalék valójában mekkora tényleges kamatot eredményezhet.

 Ezt követően például a három legjobb ajánlatból gyúrjatok össze egyet! Ilyenkor minden bizonnyal egy magasabb kamat jön majd ki vagy rövidebb futamidő. Ez jól megmutatja, hogy a pénzpiaci befektetési alapok milyen elvek mentén szervezik működésüket és tudnak kicsit többet elérni, mint egy sima betét.

 Ha a logika már megvan, akkor nem lesz nagy ugrás innen egy ingatlanalap. Az előző szemléltető „eszközt” alkalmazva, most a cetlikre különböző nagy értékű ingatlanokat skiccelj fel! A gyermek életkorától függően a kastélyoktól kezdve a bevásárlóközpontokig bármi szóba jöhet. Itt a százalékokat már a vételár, az érték váltja fel. Természetesen az egyértelmű, hogy gyermeki megtakarításból jelenleg egyik sem jöhet szóba. Akkor mégis miként lehet (rész)tulajdonos bármelyikben is?

 Most Te leszel a befektetési alapkezelő. Érezd magad megtisztelve! Rengeteg pénz sorsáról döntesz, és mint alapkezelő, értelemszerűen az ingatlanok adás-vétele, hasznosítása lesz terítéken. Te, mint alapkezelő, elsőként a befektetési alapod számára gyűjtesz pénzt. Ezt befektetési jegyek forgalomba hozatalával igyekszel megvalósítani. Meghatározod a befektetési jegyek induló értékét. Ezt az egyszerűség kedvéért nevezzük névértéknek. Itt jön a következő cetlis kör: Alapkezelőként, készíts pár befektetési jegyet! Az újabb papírfecnikre írd rá, befektetési jegy, a névértéke legyen, mondjuk, 1.000 forint. No, ezt már „megveheti” Tőled csemetéd. És miért tenné? Ezek a befektetési jegyek jelen esetben, az alap vagyonának felosztását szimbolizálják. Akinek van belőle valamennyi, az részesévé válik ennek a hatalmas pénztömegnek.

 Gyermeked láthatja az ingatlanok értékét, amikbe alapod a befektetési jegyek tulajdonosai által összeadott pénzt fialtatja. Ha ezeket az ingatlanokat jól tudja hasznosítani, akkor az azt jelenti, hogy többet hoznak a befektetési alap konyhájára, mint amennyi költséggel járnak. Ebből a haszonból tartod fenn magad Te is, mint alapkezelő. Fizeted az irodáidat, a munkatársaidat, és ami marad, az lesz a tiszta haszon. Ez bekerül abba a nagy kalapba, amibe a befektetési jegyek tulajdonosainak pénze is. Ergo most már több pénz van a közösben, tehát a befektetési jegyek ezen a magasabb tőkén osztoznak, így egy jegyre is több jut (változatlan darabszám esetén).

 Ezt úgy láthatja utódod a legegyszerűbben, ha a befektetési jegyének árfolyama, értéke emelkedik. Ez a már említett színes, szagos grafikon… Viszont azokon nem csak felfelé tartó szakaszok vannak.

 

Jöjjön a következő kör!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr4213681394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása