Őszintebankos

Megtakarítások a malacperselyen túl...

2018. január 25. - a bankos aki őszinte

Ez a kérdés megérne akár egy külön cikksorozatot is. Teljesen más felnőtt fejjel a nehezen megkeresett forintjaink sorsáról döntenünk, mint egy tizenévesnek, akinél eddig még  tőled függött, hogy megtapasztalhatta-e már az érzést, amikor pénze dolgozik helyette és kamattal jutalmazta türelmét.

 Évek teltek el, de legalábbis több hónap, mire ide jutottál, és készen áll csemetéd is, hogy a valódi befektetések világában gyarapítsa tovább élményeit.

Az elmúlt időszakban nem egy befektetési csalásról és emberek százait, ezreit érintő botránytól volt hangos a sajtó. Ez jól mutatja, hogy a megtakarítás elhelyezése éppúgy kellő körültekintést igényel, akárcsak egy hitel felvétele.

 Gondolj csak bele! Mennyi munka és kitartás kellett mindkettőtök részéről ahhoz, hogy egyáltalán a takarékoskodás mint cél, sőt mint szükség gyökeret verjen az ifjonti főben... Ha pedig kamattal jutalmaztad mindezt, ahhoz, hogy érzékelhető legyen utódod számára, minden bizonnyal a piacon elérhető mértéket jóval meghaladó százalékot fizettél ki neki. Most viszont ennek vége! Persze, ha megteheted, továbbra is élhetsz a lehetőséggel, és megbeszélhettek egy átmeneti időszakot, amíg folyamatosan csökkenő mértékben még kiegészíted pénzének hozamát. De jelezned kell neki, hogy eljön az idő, amikor már pusztán a pénz- és tőkepiaci lehetőségek közül választhat.

 

Ezt az időt kell arra fordítani, hogy minél több megtakarítási formával és céllal megismertesd őt.

 blog_kep_41_2.jpeg

Elsőként nyilvánvalóan a bankbetét kerül terítékre. Mivel az ifjúsági számlák elég sok ingyenes szolgáltatást tartalmaznak, így könnyen belátható, hogy az általuk elérhető kamatok mértéke általában igencsak alacsony. Ráadásul, ha ezt arra a csekély összegre vetítjük, amivel egy a pénzvilág küszöbét éppen átlépő fiatal rendelkezhet, akkor nyilvánvaló, hogy még éves lekötés esetén is viccesen alacsony összeg üti a markát. Mégsem mehetsz el mellette, mert most ez játsza majd a kályha szerepét. Ez az egyik legkiszámíthatóbb, illetve legbiztonságosabb megtakarítási forma. Ez kell, hogy tudatosuljon gyermekedben is. De a miértekkel se maradj adós neki!

 

Egyrészt, egy bank áll mögötte, mely többnyire nem csak egy ország gazdaságától függ. És igen, láttam már én is nem egy bankcsődöt, de mindketten tudjuk, hogy ilyen esetekben a betétbiztosítási intézmények elég magas összeghatárig térítik a betétesek pénzét, igaz, kamatok nélkül. Ha már egymás között vagyunk, fontos, hogy arra is kitérjetek, milyen az a bank, ahol a pénzetek hever vagy éppen heverni fog. Mennyire áll biztos lábakon? Vajon, ha az aktuális (akciós) piaci kamatok mértékét jóval meghaladó százalékokat kínál, akkor tényleg rá kell-e harapni az ajánlatra? Itt már elemében érezheti magát az interneten felcseperedő nemzedéki, hiszen érdemes némi kutatómunkát végezni a világhálón, hogy mégis miket írnak adott bankról.

 

Ez a kis feladat azért is jó, mert számos ismeretlen fogalommal és az ezekből fakadó kérdések muníciójával lát el Titeket. Ezek jól jönnek ahhoz, hogy tovább tudjatok majd lépni, és ne úgy érezze gyermeked, hogy „iskolás” stílusban próbálod a fejébe tuszkolni a pénzügyi ismereteket.

 

Ha már megkezdtétek a téma körbejárását, akkor bizony adóügyekből is ízelítőt kell, hogy adj számára. Miért? Mert a kamatot terhelő adók tovább fogják csökkenteni a jóváírás összegét, és el kell magyaráznod neki, hogy ez miért is van. De azt is, hogy miként lehet ezt a hátrányt leküzdeni. Már megint a türelem és a kitartás kerülnek előtérbe, de ezek talán már nem lesznek olyan rémisztőek utódodnak, hiszen nem először találkozik ezzel a párossal. Elmondhatod neki, hogy, ha három vagy öt évig egy külön erre a célra fenntartott számlán (Tartós Befektetési Számla) köti le pénzét, akkor az adó felét vagy akár teljes mértékét elengedi az állam. Nem véletlenül nem bankbetétet írtam, hiszen más megtakarítási formák esetében is áll ez a kedvezmény.

 Egyébként a kutatómunka részeként, feladat lehet még a különböző banki ajánlatok és információk mellett, a különböző futamidőkre ígért kamatok összegyűjtése és összevetése is. Ha ezek megvannak, számoljátok ki összegszerűen is a várható hasznot, így még szembetűnőbb lesz a különbség mértéke időtávokra és konkurens ajánlatokra lebontva.

 Ha még nem tettétek meg idáig, akkor érdemes egy kis füzetet nyitni és a gyermeki fantáziának teret engedni, hadd próbálgassa szárnyait, hadd számolgasson, álmodozzon. De azért majd ott virítanak a lapokon a tényleges értékek is.

 

A kamatok mértékét összevetve a vágyakkal, szinte biztosan meg fog jönni az ifjú étvágya is, és keresni fogja azokat a megoldásokat, amik közelebb állnak elképzeléseihez… Az emelkedő százalékok, emelkedő kockázatokat és emelkedő komplexitást is jelentenek. Sebaj, pont ezért vágtunk bele az egészbe, hogy ne felnőttként szembesüljön majd ezzel gyermeked.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr10013599265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása