Őszintebankos

Kártyával vásárolni? Nem gyerekjáték!

2018. január 23. - a bankos aki őszinte

Hát, ez bizony már egy más iskola… Hiába jártad végig gyermekeddel, a „pénzügyi iskola” első lépcsőfokait, a banki szolgáltatások világa mégis idegen terület számára. Ne áldozatként lökd utódodat a pénzügyi világ dzsungelébe, hanem segíts neki, hogy talpraesett „Indiana Jones”-ként fordítsa saját hasznára az egyszerű halandó számára veszélynek tűnő lehetőségeket. Ehhez még mindig kellesz, de ne aggódj, adok ide is muníciót bőven.

 

Ahogy a pénzt a távoli gyermeki képzeletből, kézzelfogható, érezhető valósággá változtattad utódod számára, úgy kell ezt az utat bejárnod a bank és a banki szolgáltatások esetében is. Valószínűleg türelmedre és kitartásodra most is szükséged lesz, erre készülj fel!

 

Amíg csak befizetések révén gyarapodik a bankszámla egyenlege nagyon nincs teendőd, főleg, ha korábban már tisztáztátok, itt bizony elképzelhető, hogy havonta pár száz forint számlavezetés címén a bankhoz vándorol majd. Az éles üzem ott kezdődik, amikor költeni kell…

 

Az eddig tartó békés időszakot az erre való felkészülésre fordítsd! A költés, vásárlás napjainkban sokszor kártyával történik, különösen a fiatal generációk esetében. Bár sok esetben a kártyás fizetés biztonságosabb, mint a készpénzes, mint minden ember alkotta rendszernek, ennek is lehetnek gyenge pontjai. Az egyik ilyen rizikófaktor pedig éppen maga az ember!

 

Lássuk, miként tudjuk ezt a kockázatot minimalizálni!

 nagyito.jpeg

Bár úgy tűnik, ha egy bank saját automatájából szeretne készpénzt felvenni csemetéd, nem lehet gond, sajnos ez nem mindig van így. Sajnos a rafinált bűnözőknek köszönhetően már egy ATM-en keresztül bonyolított tranzakció is hordozhat veszélyeket. Eszedbe jutott már, hogy végigtapogasd a bankjegykiadó automatát, különös tekintettel a kiálló részekre? Meglepődnél, ha a kártyaleolvasó nyílás a kezedben maradna ugye? Vagy egy szokatlan, oda nem illő részleten, kiegészítőn akadna meg a tekinteted? Lehet, hogy ez Neked idegenül hangzik, de, ha már így szocializálod gyermekedet, akkor neki ez a természetes elővigyázatosság része lesz. A saját érdekében tegye meg!

 

Egy bolti vásárláshoz kapcsolódó esetleges buktatók is kiküszöbölhetők kellő éberséggel és felkészültséggel. A legfontosabb, hogy a kártyát soha ne tévessze szem elől. Sikertelen bolti vásárlásnál is kérje el mindig a visszaigazoló blokkot. A legbiztosabb pedig az, ha a sikertelen kártyás tranzakciókról sms-értesítést állít be magának az ifjú. Lehetőleg kezdetben kizárólag jól ismert, megbízható üzletekben használja a kártyát. Ne üljön fel az olyan gyanús próbálkozásoknak, mint például: „Sajnos ez a terminál nem jó, de a raktárin is megpróbálom.”! És ne hagyja, hogy szó nélkül többször egymásután húzzák le a kártyáját. Hiszen ennek is kétséget kell ébresztenie benne.

 

A kártyás visszaélések legfőbb helyszínéül azonban mégis csak az online vásárlások piacterei szolgálnak. Itt bármennyire is figyelmes gyermeked, elég egy óvatlan lépés, és könnyen azon kapja magát, hogy a kelleténél kevesebb lett bankszámlájának egyenlege.

 

Ha egy mód van rá, akkor banki felületekre navigáló, biztonságos online fizetést lehetővé tevő oldalakra essen majd a választása. Amire pedig a legnagyobb hangsúlyt kell fektetned, az, hogy soha, sehol, semmilyen körülmények között ne kattintson rá olyan gombra, ami a kártya adatainak megjegyzésére, elmentésére vagy rögzítésére szolgál. Hidd el, megéri az a pár másodperc minden alkalommal, amíg bepötyögi majd a kártyaszámot, az érvényességi időt, az érvényesítő kódot és a kibocsátó bank és a saját nevét. Ha mégis elesne ez az első védvonal, akkor nyissatok egy elkülönített számlát a kártya mögé, amire egy csekélyebb összeget tesztek, így ez újabb akadályként magasodhat majd a csalók előtt, és minimalizálhatja az esetleges károkat.

 

Alvilági körökben filléres összegekért cserélnek gazdát az így egy-egy honlapba égetett, és orvul megszerzett kártyaadatok. Nem véletlen, hogy egyetlen bank online fizetési felülete sem kínálja fel ezt az opciót. Vajon miért?! A csalás lényege, hogy a megszerzett információkat felhasználva kisebb összegű vásárlásokat indítanak, amik jó esetben a tulajdonos ingerküszöbét nem érik el. De sok kicsi sokra megy! Ne feledd az internetes vásárlásnál nincs PIN kód, vagy legalábbis nagyon ritka… Így itt ez sem véd.

 

De nincs minden veszve, a bankok mellettetek állnak! A kártyás visszaélésekből fakadó károdat megtérítik, Te maximum 45.000 forintot bukhatsz az egészen. Ha kellően körültekintően jártál el, és amint észlelted a problémát léptél, azaz letiltottad a kártyát, akkor a bank térít. Tehát nem csak a megelőzés, hanem a kártérítési jogosultság miatt is fontos a gondosság!!!

 

De, ha betartod és gyermekeddel is megismerteted a fent bemutatott irányelveket, nincs mitől tartanotok.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr1613597039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása