Őszintebankos

Hosszútávú célok, bankszámla előtt gyerekfejjel...

2018. január 09. - a bankos aki őszinte

Onnan kezdem, ahol legutóbb abbahagytam. Mivel az egész pénzügyi nevelés vezérfonala idáig a zsebpénzgyűjtés, azaz a megtakarítás volt, ezért ennek mezsgyéjén kell tovább haladnod. De némileg mások a lehetőségek, amíg a malacperselyben vagy befőttes üvegben gyűlik a pénz, mint amikor már egy bankban parkolnak a guruló forintok.

 

Mivel még nem léptük át a bank kapuját, így elsőként az egyszerűbb hosszútávú célokat vegyük sorra! Indulásként mit szólnál egy komolyabb játékhoz, hiszen már egy közepes méretű LEGO doboz is közelíti a tízezres nagyságrendű kiadást. Ez azért normál esetben jó pár hónapnyi kemény spórolás eredményeként érhető csak el, nem? Egy könyv, ha nem is mindjárt tízezrekben mérhető, de mindenképpen több ezer forintos tétel. Éppúgy igaz ez a különböző hobbikkal kapcsolatban megvásárolható dolgokra is. Egy sporteszköz vagy -felszerelés, a kedvenc csapatának meze, a művészeti kiegészítők és hasonlók mind néhány ezer forintos kiadásként indulnak, de hamar átlépik a tízezres határt is.

 

Ami közös ezekben, hogy többnyire tárgyakról beszélünk. A pénz által elnyerhető haszon itt tárgyiasult formában jelenik meg, illetve ezen eszközök révén megtapasztalható élményekben mérhető. Ez így leírva elég egyértelmű, de jó, ha ennek tudatosítására is szánsz pár mondatot gyermeked pénzügyi pallérozása során.

 

Miért?

 

Mert tudatosulnia kell benne is, hogy, amire most ő gyűjt, az az a játék vagy bármilyen más dolog, amit két hónapra rá, jó eséllyel a szekrényének mélyéről halászol majd elő az első pár alkalommal. Ekkor emlékeztetheted (lehetőleg nem kioktató stílusban), hogy ezért ő három-négy hónapon keresztül spórolt és majd megőrült, hogy megvehesse… És most, lám, mégis kacattá vált a hőn áhított tárgy.

 fej_1.jpeg

Jó, ha ez az emlékkép beég az agyába, s valahányszor kísértést érez, hogy engedjen a rázúduló reklámok csábításának, ott villog majd: VIGYÁZZ!!! Nem biztos, hogy kell neked ez a lapostévé háromszázezerért, ne lődd el a megtakarított pénzedet, pláne ne vegyél fel rá hitelt!

 

Jó lenne, lett volna, ha sokak fejében felvillant volna ez a kép, ugye?!

 

A megtakarítás megbecsülése a következő szint, amire emelheted utódodat ebben a körben. Valld be Te is, hogy kifejezetten jó érzés a pénzt költeni Érezni, hogy megveheted azt, amire vágysz, vágytál. De ismerős lehet az az állapot is, ami utána tör Rád… Tényleg el kellett erre költenem a megtakarításomat? A megfelelő árat fizettem az adott termékért vagy szolgáltatásért? Érdemes volt megvásárolnom?

 

Ezekről is beszélj gyermekednek, hogy ne riadjon meg ettől, hanem megfelelően tudja majd kezelni a szituációt!

 

Hát, ennyi. Most már nem visszakozhatsz, át kell lépni azon a küszöbön. Engedd, hogy megtöltse a bankfiók levegője mellkasotokat, nagyot szusszanva lehuppanjatok a székbe és előadjátok az ügyintézőnek, hogy mi járatban vagytok.

 

Ja, hogy még nem választottátok ki a megfelelő bankot és bankszámlát?! Akkor figyel csak kicsit ide, a következő cikkben adok némi mankót ehhez is!

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr6513509453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása