Őszintebankos

Álmodtam egy világot magamnak...

2017. december 28. - a bankos aki őszinte

…itt állok a kapui előtt – folytathatnám a sokak által jól ismert, mára már klasszikusnak számító dalszöveget. De miért is jutott ez ma reggel eszembe?

 Hát, mert, ha emlékszel rá, a pénzügyi nevelésről szóló okfejtésemet éppen ott hagytam abba, hogy gyermeked már akár a bankszámlanyitással kacérkodhat. S bár látszólag egyszerű a történet, azért ne siess átlépni a Rubiconon, mint tette azt Julius Ceasar, mert bizony azután „a kocka el lesz vetve”!

 Ahogyan a pénzzel kapcsolatban is lépésről lépésre haladtál, itt sem árt pár szóban körvonalazni az ifjúság számára, hogy mi is az a bank. Hogyan működik? Miként gyűjti össze a betétesek pénzét, majd nyújt belőle kölcsönt a hitelfelvevőknek? Milyen szolgáltatásokat kínál még? Ezeket miért, illetve mikor érdemes igénybe venni? Miként használja gyermeked a szolgáltatásokat és mire figyeljen ezek során?

 

Elsőként talán a biztonság az, amit beléjük kell sulykolni. Ha már érzi a zsebpénzszerzés súlyát, akkor értékelni is fogja nehezen megszerzett forintjait. A bankszámla, illetve a bankkártya azonban már nem húzza fizikálisan a zsebét a gyerkőcnek, így megint kicsit olyan lehet, mintha kicsúszna a lába alól a talaj. Az első pár kártyás vásárlásnál nem butaság, ha megmutatod neki készpénzben is, hogy most mennyivel lett kevesebb megtakarítása. Erősítsd benne, hogy ami csak egy érintés a kártyaterminálon, az lehet, hogy két-háromnapi házimunka vagy éppen néhány heti spórolás.

 blog_42_2.jpeg

Hidd el, nem elpazarolt idő, amikor a kártya és a hozzá tartozó PIN kód helyes tárolásának mikéntjéről váltasz gyermekeddel pár szót! A lényeg, hogy e két dolog fizikailag minél messzebb legyen egymástól – érthető okokból! Másrészt megfontolásra érdemes, hogy a gyerek számlája a Te netbankodhoz vagy telefonodhoz is hozzá legyen rendelve, így mégis meg tudod tartani a kontrolt, vagy esetleg segítségére tudsz sietni, ha hirtelen beavatkozásra, például egy kártya letiltására lenne szükséges.

 Fel kell készítened őt rendkívüli helyzetekre is. Ilyen például a kártya elvesztése, vagy ha arra gyanakszik, hogy a PIN kódjához esetleg valaki hozzáférhetett, leleshette, nem is beszélve az internetes vásárlások csapdáiról, stb.. Ilyenkor a gyerkőc ne mérlegeljen, hanem egyszerre tiltsa le!

 A mindennapokban, ha lehet, akkor inkább vásárlásra használja bankkártyáját, és kevésbé készpénzfelvételre! És itt megint csak egy sarkalatos ponthoz érkeztünk: Amíg a malacperselyben gyűltek az érmék és a bankók, addig napról napra látható volt a gyarapodás, és a malacka nem kért enni! A bankszámla, illetve annak használata viszont pénzbe kerül! Miközben Tőled azt hallhatja utódod, ha odaadja pénzét a banknak, akkor azért a bank fizetni fog (kamatot), most azzal szembesül, hogy itt mégis ő fizet. Akkor most, hogy is van ez?!

 Hát, a felnőttek világa nem egyszerű… Amíg a bankszámlán ő különböző műveleteket végez, addig a bank, a banki rendszerek dolgoznak neki, ergo ezt meg kell fizetnie. Amikor viszont az ő megtakarítását használja a pénzintézet, akkor a gyerkőc pénze dolgozik, és ennek hasznából a bank egy részt kamat formájában átenged neki.

 Most már a második legfontosabb kérdéskörnél jársz: Fel kell világosítanod az ifjúságot a pénz költségeit és hasznait illetően.

 

Nem is olyan könnyű belépni a címben említett kapun, ugye? Legalábbis felelősségteljesen nem egyszerű, de a felkészülésre áldozott percek és órák busásan megtérülnek majd, hidd el nekem!

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr613509429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása