Őszintebankos

Kapuzárási pánik?

2017. november 09. - a bankos aki őszinte

Ugyan már, hiszen még csak előtte állsz, illetve áll gyereked. Ott van a nehéz tölgyfaajtó, szép míves kilinccsel és vaskos sarokpántokkal. Hiába, no, mégiscsak a pénzügyi világot rejti maga mögött… Előző cikkemben nem elbizonytalanítani akartalak, épp ellenkezőleg, minél biztosabb mankót szeretnék Neked adni, hogy aztán Te is azt adhass legféltettebb kincsednek, gyermekednek.

 

Még mindig csak általánosságban ízlelgeted vele a bankolást, fel-fellebbented a fátylat, hogy hozzászokjon mindahhoz, amit a pénzügyi rendszer színes kavalkádja jelent, az egyszerű zsebpénzgyűjtés szürkeségét követően.

 

Ne feledd el, hogy az utánad következő generációk életük jelentős részét élik az interneten, illetve „okoseszközök” segítségével. Így különösen fontos, hogy ezekről picit részletesebben beszélgessetek. Nyugodtan vond be, ha interneten vásárolsz vagy éppen a számlákat egyenlíted ki valamelyik netbankon keresztül, s közben ne feledd felhívni a figyelmét a veszélyforrásokra is! Itt nem utcai zsebesektől kell megóvnia a pénztárcáját, az online térben elég egy meggondolatlan adatközlés, és volt zsebpénz, nincs zsebpénz!

 

Ezen a szinten egyébként is már sokkal nyitottabban bevonhatod utódodat a családi pénzügyekbe. De már nagyon korán meg kell értenie, hogy a kártyák és számlák adatai bizalmas információk. Ráadásul amúgy sem célszerű hangoztatni, hogy mennyi pénzünk van. Azt pedig pláne ne verjük nagydobra, hogy hol!

 

A biztonság, amit pár bejegyzéssel korábban külön kiemeltem, nem valósítható meg a bizalom nélkül! Csak olyan felületen bankoljon vagy használja bankkártyáját az ifjú, amelyet ismer, és amely iránt bizalommal van! Emellett bátorítsd, hogy nyugodtan forduljon hozzád, ha valamiben nem lenne biztos! Ha Te is mutatsz irányába nyitottságot, akkor ezt ő is meg fogja tenni, ellenkező esetben erre azért nem vennék mérget.

 

Nagyobb tétet tennék azonban arra, hogy a fiatalok zöme nem tölt majd idejéből túl sokat bankfiókokban, különösen addig, amíg csak egyszerűbb banki termékekkel rendelkeznek, így az online bankolás megismerése és elsajátítása esetükben alapvető dolog.

 open.jpeg

Lássuk csak, hol is tartunk most! Milyen banki termékek, szolgáltatások kerültek eddig kosaradba? Mik azok, amikkel számolni kell majd gyermeked számlanyitásakor?

 

Eddig az látszik, hogy kell egy számla, egy bankkártya és egy online felület. Menjünk tovább? Lehetne, de indulásként ez véleményem szerint elegendő. De ne feledd, a cél – a pénzügyekben való jártasság megszerzése mellett – azért a zsebpénz gyarapítása is.

 

Rá fogsz jönni, hogy nem elvetemült elképzelés, ha már a bankszámlanyitás előtt esetleg némi kamatot is elszámolsz gyermekednek a kifejezetten hosszú távú megtakarításaira. Ez egy gyerkőc esetében csupán fél vagy egy év legyen! Hiszen, ha belegondolsz, a maga kevéske éveihez képest arányaiban az egy év majdnem annyi, mint neked öt vagy akár még több! De miért is fizetnél Te kamatot?! Mert előtte el fogod magyarázni neki, hogy mi is az a kamat. Aztán meg is tapasztalja majd, és ezzel a negyedik pillér is a helyére kerül. Ez lesz az utolsó mozaik, mely alapján majd el fogjátok dönteni utódoddal, hogy végül melyik bankot válasszátok élete első számlanyitásának színhelyéül.

 

De mi is a betéti kamat? A bank a bankszámlán lévő pénzt bizony használni fogja. Lehet, Neked nevetségesen hangzik, de mindenképp mondd el gyermekednek azt is, hogy az a bankjegy és pénzérme, amit ő befizet a számlájára, az bekerül egyrészt egy nagy kalapba, másrészt pedig elektronikus jellé változik. És, amikor esetleg készpénzt vesz fel az ATM-ből vagy a pénztárból, akkor azok a bankjegyek és érmék nem ugyanazok lesznek, mint amit ő befizetett. Ne nevess! Hiszed vagy sem, amíg a malacperselyben vagy befőttesüvegben látja gyarapodni a forintokat az ifjú, addig érzelmileg is kötődik ahhoz a bankjegyhez. Kiveszi, újraszámolja, nézegeti, ... Viszont, ha ez a „kötődés” megszűnik, nos, ez akár némi törést is okozhat benne.

 

Szóval ott tartottam, hogy a zsebpénz rákerül a bankszámlára, és annak a résznek, amely hosszabb ideig parkol majd ott, kamata lesz. De a hogyanról is igyekezd felvilágosítani gyermekedet! Az ő pénzét a bank használni fogja. Lehet, hogy újra befekteti, olyan dolgokat vásárol belőle, amik nagyobb hozammal kecsegtetnek vagy egy egyszerű kis zsebpénzből nem elérhetőek (pl.: ingatlanbefektetés vagy komplexebb pénzügyi instrumentumok, tőkepiaci termékek, stb.). De a bankok többnyire az összegyűjtött betétekből másik ügyfeleknek nyújtanak kölcsönöket, azaz hiteleznek. Normál ügymenet mellett mindegyik fenti esetben ilyenkor bevétele keletkezik a pénzintézetnek. Értesd meg gyermekeddel, hogy ez esetben csupán azzal, hogy pénzét a banknak kvázi kölcsönadta, az ő plusz munkája nélkül növekedhet a zsebpénze. Addig, amíg Te adod ezt a kamatot, legyen az érzékelhető mértékű! Azonban onnantól kezdve, hogy megérett csemetéd a bankszámlanyitásra, állítsd le a szülői kamatozást! Meg kell értenie, hogy a valós életben némileg mások a lehetőségei, mint egy „családi tanpályán”.

 

Ha a kamatot ilyen formán megértette, már könnyebb dolgod lesz a hosszútávú megtakarításokat illetően. Ezek köre rendkívül széles, és itt is érdemes megtartani a fokozatosság elvét, különös tekintettel arra vonatkozóan, hogy gyermeked már bír-e bankszámlával avagy még nem jutott el a pénzügyi nevelődés ezen szintjére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr3713216595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dhrbikes 2017.11.09. 19:38:46

Haha, azt fogom megtanítani neki, hogy csak akkor foglalkozzon bankkal, amikor muszáj lesz. Mi az hogy kell bankszámla és bankkártya? Tökéletes ahhoz, hogy ne érezze, hogy mennyit költ és mennyi pénze maradt. Meg utána kell egy hitelkártya is, mert milyen jó ügyfél?

a bankos aki őszinte 2017.11.09. 19:42:05

@dhrbikes: Jól rátapintottál, hogy miért is fontos képbe kerülni már fiatalon pénzügyekkel. Köszönöm értékes hozzászólásodat.
süti beállítások módosítása