Őszintebankos

Tuti 30%-ot szeretnél?

2017. szeptember 26. - a bankos aki őszinte

 Akkor ide hallgass! Én garantálom Neked, hogy előbb vagy utóbb meglesz! Jaj, hányszor hallhattad már Te is, gondolom. Remélem, amikor ilyet látsz, akkor azért elszámolsz tízig, mielőtt rátennél egy csinosabb összeget a kecsegtető befektetési ajánlatra.

 Mégis mi minden fusson át a fejeden abban a tíz másodpercben?

Elsőként, hogy mi az a harminc százalék? Mert én is ígérhetnék ennyit, és a mondat végén fenn hagyom a hangsúlyt… aztán döntsd el, hogy ez most a nyereség vagy a veszteség mértékére vonatkozik-e!

 No, de viccet félre téve, a legelső dolog, aminek ilyenkor rendelkezésedre kell állnia, az egy befektetési tájékoztató. Tudom, jobb lenne, ha videó üzenetben mondaná el a kibocsátó, forgalmazó, hogy miről is szól pontosan az ajánlata… De most vegyél erőt magadon és szánd rá azt a tíz percet, hogy elolvasd! Hidd el, megéri, csupán a megtakarításod jövője, s talán a Tiéd is múlik rajta!

 Ebben a tájékoztatóban ott kell lennie minden fontos információnak: Milyen időtávra szól a befektetés, mekkora a meghirdetett hozam, hogyan adható és vehető az értékpapír... Ha éppenséggel befektetési alapról beszélünk, akkor meg kell Veled osztaniuk a befektetési politikájukat is, mely bemutatja, hogy milyen mögöttes eszközökbe fektetnek, mekkora kockázatokat vállalnak, illetve vállalsz ezáltal Te is.

 

Kockázati oldalról az sem mellékes, hogy BEVA (Befektető Védelmi Alap) hatálya alá tartozik-e, avagy sem. Félreértés ne essék, a BEVA nem a veszteségeidet hivatott kipótolni, hanem akkor segít, ha az alapkezelő hibájából, csődjéből fakadóan veszítenéd el a pénzed. De attól, hogy az alapkezelő rossz döntéseket hoz, a BEVA nem fog az ajtódon kopogtatni, hogy a hónod alá nyúljon.

 

Ahogy peregnek a másodpercek, érdemes egy pillanatra elidőznöd azon, hogy ki a termék kibocsátója, forgalmazója. Mennyire megbízható a cég, volt-e korábban már ilyen ügylete, az milyen sikert ért el. Ezeket az információkat az internet világában játszi könnyedséggel beszerezheted. Bár tisztul a kép, de, ha egy cég múltja rendben van, az még nem jelent garanciát arra, hogy a jövőben sem fog megbotlani.

 nyereseg.jpeg

És ezzel egy fontos alaptézishez érkeztünk.

 

Akármilyen színes, szagos, grafikonokkal teletűzdelt brosúrát tolnak is az orrod alá, vésd eszedbe, hogy a múltbeli teljesítmények csak abban az időben és az adott feltételek között mutatják egy befektetés sikerességét, a jövőt senki sem ismerheti. Ezt egyébként még azzal is szokták fokozni, hogy várható jövőbeni hozamgörbéket vetítenek ki… Nos, értékelem én az igyekezetet, de azért ezeket még nagyobb fenntartásokkal kezeld! A múltbeli dolgok legalább már megtörténtek. Ha korrekt céggel állsz szemben, akkor erre fel is hívják a figyelmedet vagy legalábbis kiscsillaggal megjelölik a számokat, grafikonokat és odabiggyesztik mellé, hogy:

 

„… a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbenikre…”

 

Haladjunk csak szép sorjában! Legelőször annak kellett volna szöget ütnie a fejedben, hogy egyáltalán kínálhatnák-e Neked ezt a terméket. Itt jön el a MiFID ideje, sőt 2018 januárjától már a MiFID 2-é. Ez az a kérdőív, ami alapján besorolnak egy befektetői típusba és ennek megfelelően csak a számodra emészthető ajánlatokkal bombázhatnak, de erről már korábban említést tettem…

 

Ne engedd, hogy az ígért hozamok elcsábítsanak! Fontos lehet, hogy mennyire rugalmas termékről van szó. Azaz milyen időtávon kell nélkülöznöd a pénzed és mennyire könnyedén juthatsz hozzá, ha szükséged lenne rá, akár lejáratkor, akár lejárat előtt. Ezeket a feltételeket is alaposan rágd át a teljes kép kialakításához!

 

Szóval, ha tuti 30%-ot szeretnél, akkor érdemes higgadt fővel átgondolni az eléd tett ajánlatot. Így eldöntheted, hogy mennyire tuti az a 30%...

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr312896594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2017.09.26. 20:57:34

Ki ajánl ma bármire 30%-ot? És ki az aki ezt el is hiszi?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.09.27. 20:40:23

@odamondó: 30%-ot elég sokan ajánlanak. Pl. egyes piramisjátékok és a balekok el is hiszik. De sok közönséges csaló is.

De van olyan 30%-os ajánlat ami kapcsán meg is lesz a +30%. Csak az ilyen mindig ritka, és nem éppen nyilvános ajánlat. Miért? Mert két dolgon múlik.

1. Ha egy működő vállalkozásba te kívülről fektetsz pénzt és nem megveszed azt, akkor ugye a cég hasznán te és a régi tulajdonosok is osztoztok. Ha tulajdonosként fektetsz be pénzt akkor az "önmagaddal osztozkodsz" helyzet is előfordul (pl. ha a plusz tőkeigényt a tulajdonrésszel arányosan fedezik a tulajdonosok).
2. Ha más nem tudja olcsóbban adni a tőkét. 100 esetből 99-ben a bank a jó, és a banki finanszírozással megvalósított projekt és a saját tőkét betéve megvalósíttt projekt között nem lesz sok különbség profitban. A bank sok szempontból likvidebb, mint te, nem kell más befektetéshez hozzányúlnia.

Mikor nem működik a banki finanszírozás? Ha a bankhitel mellett jelentős saját tőkét is elő kell venni. Ha a bank nem elég gyors... Ha egy projekt feltétele pont a saját tőke, hitel nem jó...

Ugye ilyen helyzetekben a pluszba betett tőke és az összes kivett plusz profit (az is ami a meglévő részesedésed alapján jár) összevetésében a 30% nem feltétlenül irreális.
süti beállítások módosítása