Őszintebankos

Hogyan válassz bankot, ha CSOKos vagy?

2017. szeptember 08. - a bankos aki őszinte

Bár már több mint egy éve életünk részévé vált, még mindig akadnak fehér foltok a CSOK-ot illetően.

Arról nem is beszélve, hogy a bankok sem feltétlenül értelmezik egyformán a két vonatkozó jogszabályt (a 16/2016. (II.10.) és a 17/2016. (II.10.) számú kormányrendeleteket), így itt sem mindegy, hogy mennyire vagy résen. A lényeg, hogy olyan pénzintézetet találj, amelyik a legközelebb áll a Te elképzeléseidhez, igényeidhez.

Szóval jöjjön a CSOK!

Kevés ember kel fel úgy, hogy ma aztán CSOK-ot akar igénybe venni. Mégis egyre többeknek mozgatja meg a fantáziáját. Másrészt – látva a hitelkamatok folyamatos csökkenését – növekszik azon honfitársaink száma, akik elérkezettnek látják az időt arra, hogy belevágjanak életük egyik legnagyobb projektjébe, egy saját otthon megteremtésébe.

Akár saját, akár befektetési céllal tervezel ingatlant venni, építeni, bővíteni jobbnál jobb banki lakáshitelek állnak rendelkezésedre, melyek kamatukat tekintve nem igazán maradnak már le a CSOK mögött. Akkor meg mi a fenének találták ki a CSOK-ot, és miért válaszd mégis azt?

Mert a bank ritkán ad ingyen pénzt Neked, a CSOK-ban pedig ez a plusz jelenti azt a vonzerőt, ami miatt sokan kacérkodnak az lakásvásárlás, építés, bővítés gondolatával. És itt máris jöhet az első buktató. Ha ugyanis úgy okoskodsz, hogy milyen jó lesz majd kiadni a támogatással megszerzett lakást, el kell, hogy szomorítsalak. CSOK-ból csak saját családod használatára építhetsz, vásárolhatsz! Olyannyira csak magadnak, illetve családodnak, hogy be is kell költöznöd az új szerzeménybe. És nem elég, hogy csak átjelented magad, hogy ez szerepeljen a lakcímkártyádon! Életvitelszerűen is ott kell laknotok mégpedig – néhány kivételtől eltekintve – 10 éven keresztül. Ezt minden bankban el is fogják mondani Neked. Akár a fejed tetejére is állhatsz, de ha ez ellen a szabály ellen vétesz, akkor kamatostul vissza kell fizetned mindent!

 fej.jpeg

A következő lényegi kérdés, hogy mennyi a támogatás. Ezt a meglévő és tervezett gyermekek száma és a lakáscél is befolyásolja, de minden banknál ugyanazt a forint összeget fogod látni, hiszen a CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet a Magyar Állam nyújt neked a bankokon keresztül. Azért mielőtt idődből áldoznál arra, hogy besétálj valahová, tedd fel az alábbi három kérdést magadnak:

 

Hány gyermeked van, és/vagy mennyi lurkót vállalnál még be?

Új vagy használt ingatlan vágyaid netovábbja?

Mekkora a hőn vágyott ingatlan hasznos alapterülete?

 

Ezen kérdésekre adott válaszaidtól függően 600.000 forinttól 10.000.000 forintig terjedhet az egyszeri támogatás összege. Ráadásul ez a vissza nem fizetendő rész! Sőt a kedvezményes hitelnél egy kamatmaximum is meg van határozva.

A következő szint az önerő. No, ez már bankonként más és más. Egyrészt különbözhet az elvárt önerő mértéke, másrészt az is, hogy mi számít önerőnek adott pénzintézetnél. Ez már a Te pénztárcádat is keményen érintheti.

Aztán itt van az a fránya ÁFA is. Ha ugyanis nem generálkivitelezővel végezteted az építést, akkor akár 5 millió forintnyi áfát is visszaigényelhetsz. Azonban fontos, hogy ezt is csak a bankon keresztül bonyolíthatod, így legközelebb kérdezz rá nyugodtan az ügyintézőnél, hogy korábban csináltak-e már ilyet az adott bankfiókban, illetve szorgalmasan jegyzetelj, hogy milyen feladatok várnak rád ezzel kapcsolatban.

epit.jpeg

Az, gondolom, már lejött számodra is, hogy az építés több macerával jár, mint ha csak egy meglévő lakást vásárolnál meg. Ám ennek is megvan az ára, a kényelmet a magasabb költségekben fizeted majd meg.

Ha a vásárlás mellett döntesz, érdemes azt is figyelembe venned, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján a kedvezményes 5%-os ÁFA-kulcs 2019. január 1-ig van érvényben! Hiába kezdődik el most egy lakóparki projekt, ha az átadás átcsúszik 2019-re, akkor a mostani keretfeltételek alapján lehet, hogy vevőként  27%-os ÁFÁ-t kell majd fizetned. Bár ez nem banki dolog, azért nézz rá, hogy a szerződésedben miként szerepel a vételár? Nettó + ÁFA vagy bruttó összeg?

 

A CSOK-hoz kapcsolódó kérdések és okosságok tárháza kimeríthetetlen, számos blogot lehetne megtölteni vele, hiszen sokan félreértelmezik, vagy éppen nem kapnak teljes körű tájékoztatást, és ezért túlzott elvárásokat dédelgetnek a konstrukcióval kapcsolatban.

 Mégis akkor melyik bankot válaszd? Azt, ahol a költségek számbavételét követően, a megfelelő tájékoztatást kapod, és láthatóan valóban figyelnek rád, érted dolgozik a banki ügyintéző.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr8512809310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hbo 2017.09.11. 13:01:48

2020. jan. 1 -tol lesz megint 27% (egy evvel tobb)
süti beállítások módosítása