Őszintebankos

Hogyan válassz bankot? A kérdés, ami további kérdéseket szül…

2017. augusztus 23. - a bankos aki őszinte

Tízből hét ember azt mondaná: Sehogy! Tény, ami tény, ritkán hallani pozitív megnyilvánulást pénzintézeteink kapcsán. De miért?

Ennek két oka van:

Az egyik, hogy a 2008-as válság alaposan megtépázta a pénzügyi szektor megítélését.

A másik ok, hogy nem vagy csak felületesen ismerjük a bankokat, szolgáltatásaikat, és saját igényeinkkel és lehetőségeinkkel sem vagyunk mindig tisztában a pénzügyek terén.

E két tényezőből az elsővel nem érdemes foglalkozni, mivel érzelmi alapú, azt a pszichológusokra bíznám. A második azonban már sokkal izgalmasabb és ígéretesebb kérdés.

 bank.jpeg

Elsőként azt kell eldöntened, hogy mire kell neked a bank.

Pusztán csak a fizetésednek kell egy számla, amit a munkáltatód utal majd ide, és Te másnap már fel is veszed készpénzben, mert hát mégis csak az a tuti, ha a zsebedben lapul?

Nem idegenkedsz az egyszerű, modern pénzügyi megoldásoktól, szívesen használnál bankkártyát bolti vagy internetes vásárláskor is? Online intézed pénzügyeidet, befizetéseidet, számláid rendezését?

Átmeneti pénzzavarba kerültél, mert a mosógép épp most lépte át a garanciális határidőt és bekrepált?

A hónap utolsó hetére már előleget kell kérned a fizetésedből, és már nagyon ciki odamenni a főnökhöz?

Nagyobb összeg hiányzik, de nem tudsz vagy akarsz ingatlant fedezetként a banknak felajánlani?

Eljött az idő, amikor saját lakást szeretnél, de ehhez azért kell a bank segítsége is?

Bővül a család, és a lakásból már családi házba költöznél, de a bank nélkül nem megy?

Esetleg csupán kicsit ráncba szednéd ingatlanodat?

Spórolt pénzed szeretnéd kicsit fialtatni?

Vagy komolyabban érdekelnek a befektetések, esetleg már van is tapasztalatod a bonyolultabb pénzügyi termékeket illetően?

Egyszerűen csak eleged lett mostani bankodból, és menekülnél valahová?

 

Hát ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket kell megválaszolnod, hogy egyáltalán tudd, mit keress, mire figyelj a bankok számtalan termékkínálatának átmazsolázása közben. És akkor még nem vetted számba, hogy neked erre havonta mennyi pénzed lenne? Mert ugyebár, semmi sincs ingyen!

 piac.jpeg

Csak úgy, mint a piacon?

 

A piacon is, ha minél többet vásárolsz, akkor nagyobb az esélyed az alkura. Persze az sem mindegy, hogy mennyi pénz lapul a tárcádban. Minél több szolgáltatásra tartasz igényt, annál nagyobb eséllyel kaphatsz kedvezményeket. De vigyázz, mert a több szolgáltatás többe is kerül! Logikus, hogy ha Te csak egy mezítlábas számlát kérsz, akkor azt megkaphatod pár száz forintért is, de ha már elkezded használni, akkor mondjuk egy utalás jóval drágább lesz, mint egy jobban felszerelt és összességében drágább számla esetében. Miért?

Mert ahhoz, hogy a bank kamatot fizethessen betéteseinek, fizetést az alkalmazottainak, neked pedig minél jobb termékeket, ügyfélbarátabb online felületeket tudjunk kínálni, mind-mind pénz kell! Még ha úgy gondolod, hogy ingyen van a számlád, akkor is jövedelmező ügyfél vagy, ha másért nem, hát a számládon látra szólóan heverő pénzen realizált csekélyke kamat végett, ezt ne felejtsd el. Ha okosan és felelősséggel használod a banki termékeket, akkor mindenki nyerhet, Te is és a pénzintézet is. Sőt olykor-olykor még az is előfordulhat, hogy megnyersz egy-egy „csatát” és te jössz ki jobban. De nyilván a „háborúban” nem győzedelmeskedhetsz, hiszen mégis csak egy szolgáltatásról beszélünk, amiért fizetni kell. Ezen kár háborogni, el kell fogadni és kész. A pénzügyekbe nem érdemes belevinni az érzelmeket!

 

Akkor mi is mai cikkem tanulsága? Hogy tedd fel magadnak a felsorolt kérdéseket, mielőtt nekilátnál bújni a bankok weboldalait és lelkesen gyűjtögetni kezdenéd szórólapjaikat. Sokkal gyorsabban találod meg a neked megfelelő pénzintézetet, ha tudod, mit keresel. Márpedig az idő pénz!

Szóval légy céltudatos, tarts pénzügyi önismeretet, és akkor nagy baj nem lehet! A következő cikkben azért további mankókat adok majd a sikeres kereséshez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszintebankos.blog.hu/api/trackback/id/tr3712768718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mad823 2017.08.23. 13:20:47

Alapvetően rendben van, amit írsz, de lássuk be: itthon bankot kb. akkor választ az ember, amikor legelőször szüksége van egy számlára, mondjuk suli vagy munkahely miatt. Ekkor pedig jellemzően szülői, iskolai vagy munkahelyi befolyás alatt teszi azt, legkevésbé jellemző, hogy tisztában lenne a pontos igényeivel, vagy a bankok kínálatával.
Aztán ha bármilyen hiteltermékre szükséged van, akkor szerencsés esetben úgyis körülnézel, hogy mi hol érné meg a legjobban, sajnos azt nem lehet elmondani, hogy rettentően jutalmaznának a bankok abban az esetben, ha a teljes portfóliódat ők kezelik. Ami pedig az alapszolgáltatásokat illeti, kb. mindenhol ugyanazt kapod, nagy csodák nincsenek.
És igen, a hazi bankok költségszintje sajnos elég magas, de amíg a fiók és ATM-ek száma az egyik legfontosabb döntést befolyásolót tényező, ezen ne csodálkozzunk.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.23. 13:21:42

Bemész a legközelebbi bankfiókba, s pont. Az egyes bankok szolgáltatásai között nulla körüli ektérés van.

énisfélek 2017.08.27. 15:55:17

Sorbanállás nélkül és bármikor, tehát automatánál készpénzt befizetni a bankszámlámra tudtommal csak egyetlen banknál lehetséges. Ezzel meg is lett válaszolva a "melyik bankot" kérdés...

vizsla_barat 2017.08.27. 15:55:27

Itt USA-ban minden ingyen van. A lakáshitel most kb 3%. 30 éves fix. Nix svájci frank.
süti beállítások módosítása